Önkielégítésről keresztény lányoknak 3. - Fegyvertár a küzdelemhez

Kedves önkielégítéssel küzdő Lánytestvérem!

A mostani bejegyzésemben egy hathatós fegyverarzenált fogok a kezedbe adni, hogy felvértezzelek a döntéseddel megkezdődő küzdelemre: a harcra az önkielégítés letételéhez.
Lényegüket tekintve ezek olyan tanácsok lesznek, amiket ugyanúgy fiúknak is adhatunk, mégis lányoknak lesznek megfogalmazva. Ezek a tanácsok főleg lelkiatyáktól származnak. Tapasztalt gyóntatóktól.
Tőlük származik az a jó tanács is, hogy ne válogass ezek között az eszközök között! Az első kivételével minden tanácsot egyszerre érdemes alkalmazni! Minél több színtéren veszed fel a harcot a kísértéssel, annál erősebb tudsz lenni. Ne válogass tehát, ha teheted, hanem tedd mindet. Amíg egyenként próbálgatod őket, addig védtelenebb vagy, mint egyszerre az egésszel.
A 3. tanács természetesen főleg katolikusoknak kivitelezhető, de protestánsoknak ugyanennyire jó megfogadni azt, hogy jobban részt vegyenek a gyülekezeti életben, az istentiszteleteken, és napi szinten olvassák a Szentírást (ez utóbbit katolikus társaimnak ugyanúgy jó szívvel ajánlom).


10 tanács az önkielégítés letételéhez:

1.   A tisztaság őrzését már ma kezdd el! Ha halogatsz, nem lesz belőle semmi. Már ma határozd el, hogy a tisztaság útjára lépsz! Imában kérd Isten áldását elhatározásodra, és kérj erőt, kitartást, vezetést és bölcsességet a megvalósításához! Ha vezetsz lelki naplód, írd le bele, mire határoztad el magad. Legyen nyoma az elhatározásodnak, hogy legyen mibe kapaszkodni.
2.      Ima, ima, ima! Imádkozz minden nap azért (elegendő naponta egyszer kérni), hogy le tudd tenni ezt a bűnt. Amikor megkísért, hogy csinálnád, jusson eszedbe és kezdj imádkozni védelemért és akaraterőért. Abból még baj nem született, ha egy ilyen helyzetben imádkozni kezdesz. (Ez lelki vezetői ajánlás.) Segíthet a kísértésnek ellenállni. Légy mindig Istennel baráti viszonyban az ima által, mert Ő tud és akar neked segíteni ebben! Az Ő kegyelme megszabadít téged a rabságból.
3.      Maradj meg minél inkább és minél tovább a kegyelmi állapotban! Nagyon fontos, hogy innentől kezdve – bármi is volt eddig a gyakorlat nálad – rendszeresen járj gyónni és rendszeresen járulj szentáldozáshoz. A gyónás legyen havi, 2 heti rendszerességű. Ha kell, ennél sűrűbben is az elején, később már nem lesz szükség ennél sűrűbbre, amikor mérséklődik az előfordulási valószínűsége ennek a cselekedetnek. Sokat segít az elején, hogy amikor elbuksz, akkor szinte azonnal elmész gyónni. Ha elbuksz, azonnal állj fel, mint egy gyermek, és menj tovább a jó úton! Lehetőleg minél többször vedd magadhoz az Oltáriszentséget és benne a szentségi Jézust! Ő a megszentelő kegyelmével meg fog erősíteni. Ha tudsz, hétköznap is járj misére, ne csak vasárnap. Az se túlzás, ha napi áldozó leszel. Így mindig közel leszel a Forráshoz, ahonnan erőt meríthetsz. Vagy vállalj egyházi szolgálatot: ministrálás, énekkar, imakör stb., ami jobban odaköt a templomhoz, ami segít a közösség megtartó erejével és a szentségi légkörben tart.
4.    Erősítsd az akaraterőd lemondásokkal! Jelölj ki magad számára böjti alkalmakat vagy hosszabb időszakot, amíg lemondasz valamiről. A böjtölés edzi az önuralmat, így segíteni fog ellenállni akkor is, amikor az önkielégítésre kerülne sor. Az is jó ötlet, ha minden nap keresel valamit, amiben lemondást gyakorolhatsz, amikor mást helyezel a saját kényelmed, akaratod elé. Pl. TV-zés helyett tegyél valami családi szolgálatot (mosogatás, söprés, vásárlás). Vagy böjtölhetsz esetleg úgy is, hogy megtartod a mértéket – ügyelsz arra, hogy mire mennyi időt fordítasz. Ne feledd, hogy a böjt, az önmegtartóztatás arra való, hogy általa helyet adjon annak, hogy az Istennel mélyüljön a kapcsolatod, tehát imának, emberszeretetbeli cselekedeteknek.  
5.      Ha tudsz, szerezz lelki vezetőt és/vagy bizalmast! Ha van olyan atya, lelkipásztor, akiben megbízol, és akinél jó gyónni, aki közel áll hozzád, avasd be, és kérd meg, hogy segítsen téged imával és lelki vezetéssel leküzdeni ezt a bűnt. Lehet, hogy az idő és paphiány miatt ez nem annyira megoldható, de akkor azt is lehet, hogy egy bizonyos atyához jársz mindig gyónni (kis kivétellel), mert akkor ő átfogóan látja az előmeneteledet, és támogatni tud lelkileg. Ha esetleg be tudnál avatni más bizalmi személyt, imával és külső megfigyeléssel, tanáccsal és társasággal ő is segíthet téged a jó úton maradni. Biztos vagyok benne, hogy ha nem tudsz önhibádon kívül beavatni egy fontos bizalmi személyt, akkor is sikerülhet. Csak szeretném, ha tudnád, nem vagy egyedül, és hogy sikerülni fog! A Mennyei Atya mindig ott lesz neked, hogy mindenkinél jobban szeressen és támogasson, ha Neki megnyílsz!
6.    MOZOGJ!!! Nagyon fontos, hogy a benned felgyülemlett feszültséget és energiát jól vezesd le, olyan mederbe tereld, ami épít, és nem rombol. Ha lehet, SPORTOLJ, TORNÁZZ, ÚSSZ, FUSS, TÁNCOLJ vagy SÉTÁLJ sokat! Ha eddig mozgásszegény életet éltél, mint én is, akkor feltétlenül muszáj mozgást belevinned. A mozgás endorfinnal tölt fel, ami nagyon kellemes érzés. Ha mást nem is, de ha épp kísértés alatt állsz, annyit megtehetsz könnyedén, hogy felállsz és elkezdesz tornázni vagy táncolni 15 percet. Utána sokkal jobb lesz és nem esel bele a csapdába. De ennél jóval jobb lenne és hatásosabb, ha találnál magadnak valami olyan mozgásformát, amit szívesen csinálsz. A sportolás nagyon jó jellemfejlesztő hatású és az akaraterődet is edzi. Ha könnyű mozgásra vágysz, akkor merem javasolni az úszást vagy a táncot. Az sem baj, ha emiatt ki kell mozdulnod otthonról. A környezetváltozás is jót tesz. Megerősít, ha valakivel együtt csinálod. Barátnő, testvér vagy szülő, mindegy. Vagy menj el egyedül és barátkozz helyben. Minden nap legalább, vagyis minimum 15 percet csinálj valami mozgást, amitől hevesebben kezd verni a szíved és gyorsabban kapkodod a levegőt. A mozgás a barátod, ha az önkielégítést le szeretnéd tenni. Segíthet az is, ha néhány megállót gyalogolsz, utazás helyett. És az is hasznos lehet, ha biciklivel közlekedsz vagy elmész bringázni.
7.      Az odavezető utakat is kerülni kell! Ennél a bűnnél is nagyon fontos, hogy nem csak magát a cselekedetet kell elkerülni, hanem minden odavezető alkalmat. Figyeld meg magad, hogy mik azok a dolgok, amik általában belesodornak. Pl. amit látsz is, a szappanbuborék-romantikus filmek. Kerüld el, hogy órákon át mozgás nélkül üldögéljél vagy feküdjél (alváson kívül), szakítsd meg időnként mozgással. Ha tudod, mik azok, amik odasodornak, azoknak a dolgoknak a végzését is alakítsd át, vagy hagyd el. Könnyebb a tilalmas ház kerítését is elkerülni, mint a kapu elől visszafordulni. Ezzel azt akarom mondani, hogy ha ezeket a dolgokat elkerülöd, sokkal könnyebb dolgod lesz megőrizni a tisztaságod, mintha sodródnál odáig és utána már a majdnemtől kellene visszafordulnod. Sok hadszíntéren kell helyt állnod, hogy tisztán tartsd magad. A tisztaságnak a szívedből, a lelkedből kell kiindulnia. Őrizd a gondolataid tisztaságát. Ha eszedbe jut valami izgató, ne játszadozz el vele gondolatban, gyorsan hessegesd el. Ha képek merülnek fel benned (a Sátán minden félével próbálkozni fog, ezzel is), tudd, hogy ezek nem mindig tőled és belőled származnak. Ezek ellen lehet és kell küzdeni. Olvass jó könyveket, kerüld a ponyvaromantikát, és szerintem ilyenkor a lelki olvasmányok is jól jöhetnek, hogy fókuszban tartsanak. Lehetőleg kerüld társalgási témákban, viccekben és egyéb területeken is azt, ami izgatóan hat rád (vaskos, szexuális, obszcén poénok és társalgási témák). A filmeket is válogasd meg. Nézz több lelkiségi mozit. Vagy TV-zz kevesebbet, helyette csinálj mást. Őrizd a szíved!
8.      Ne tápláld a hamis romantikát! Emlékszem, tini koromban én is elolvastam néhány ponyva szerelmes regényt suttyomban. No, ezek aztán nem csak hamis képzetet kelthetnek magáról a szexualitásról és mikéntjéről, de sajnos izgatóak is. Ma már nagyon nehéz olyan filmet találni, ahol nincs ágyjelenet. De azért ne add fel! Egyik személyes kedvencem a Büszkeség és Balítélet BBC minisorozat, ahol a szerelmes csók a legeslegvégén csattan el, mégis páratlanul romantikus és humoros alkotás. Maga a való életben megnyilvánuló romantika pont attól romantikus, hogy a valóság szebb, mint a képzelet. A romantika a belsőségességben és a figyelmességen alapul, nem azon, mit írnak elő a filmek és könyvek. 
9.      Ne ijedj meg, ha nem egyenletesen zajlik a küzdelem! Lehet, hogy több évbe is beletelik. De megéri így is. Gondolj bele, ha régóta tart nálad ez a szokás, nehezebb és hosszabb folyamat lesz új szokásokra tanítanod magad. Egyáltalán nem olyan, hogy szép lassan elritkul és leteszi az ember. Lesznek hosszú időszakok, amíg minden jól megy, és lesz több visszaesési szakasz is. Ilyenkor ne ijedj meg. A Sátán mindenfélével próbálkozni fog. Azzal is, hogy elhitesse veled, úgyis lehetetlen, vagy hogy már túl késő, vagy egyéb módon sárba tiporni. Ne higgy neki! Minél jobban küzdesz, annál nagyobb lesz az ellenszél, de ez jó dolog. Tudod, hogy érdemes csinálnod, mert a megpróbáltatások sűrűsödése jelzi, hogy valamit jól csinálsz. Hidd el, képes vagy rá, hogy örökre és véglegesen letedd! Kitartás, menni fog! Erősebb vagy, mint hinnéd.
10.   Ha belefáradtál, ne add fel, kezdd újra! Ha belefáradtál a küzdelembe, és legszívesebben feladnád, ne tedd! Kezdd újra és újra, amíg csak el nem éred a célod! Istennek az is sokat jelent, ha bukdácsolva, de a jó irányba haladsz, mintha rohannál a rossz irányba. Ő az összes szándékodat látja, nem csak a cselekedetedet. Az összes jó elhatározásodat. Neki ezek is számítanak, nem csak a tetteid. Ő kész mindig megbocsátani neked, és új erőt, kegyelmet adni neked! Ezért bocsáss meg magadnak, vesd magad az Ő karjába! És még egy tanács (a lelki vezetőtől): ne a rossz elkerülésére, hanem a jó megtételére koncentrálj! Ha arra összpontosítasz, hogy tedd a jót, hamarabb érsz el a célba, mint ha csak a rosszat néznéd. Személyes tehetséged szerint tedd meg mind azt a jót, amit te adhatsz ennek a világnak és benne az embereknek!


Ezeknek a tanácsoknak lényege, hogy kegyelmi védernyőben tartsanak, állandóan ösztökéljenek az Istennel való együttműködésre, a Benne maradásra, a nagyobb hitre, az erősebb jellemre, a hősiességre, neveljenek a szeretetkapcsolatokra. Ezekkel te tudod magad Isten segítségével a jóra nevelni, az önnevelés módszereivel. Ha belevágsz, már nyertes oldalon harcolsz. Csak több lehetsz tőle, kevesebb semmiképp.

Most pedig Isten mélységes kegyelmébe ajánllak téged. A kulcs a kezedben van. Minden mást, amire még szükséged lehet, az Isten kellő időben megmutat neked.

Remélem, soraim segítségedre voltak. 

A jóságos és mindenható Isten áldását kérem rád és küzdelmedre!

Hálát adok neked Uram, hogy kihoztál bűnöm sötétségéből, és szeretetednek fényével borítottál be! Add Lelkedet, hogy szeressem akaratodat, és erőt, hogy megvalósítsam! Értelmet, hogy kellő időben fölfogjam, és bizalmat, hogy addig irántad való hűségből és bizalomból teljesítsem! Hála legyen Neked, dicsőség Királya, aki életre szánsz minket és megmentesz a bűntől és haláltól! Amen.



Előző bejegyzés
Előző előtti bejegyzés

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 1. - Keresztény lányok, nők és a világi divat

Egy guru vagy Jézus? - Tanúságtétel a jóga és a kereszténység összeférhetetlenségéről

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 4. - Alapszabályok egy keresztény ruhatárhoz