Filmajánló - Második esély

A barátnőm egyszer megosztott velem egy számára nagyon kedves dicsőítő éneket. Michael W. Smith "Awesome God"-járól van szó. Napokig nem lehetett megunni ezt az egyszerű refrénű, mégis szívből szóló dallamot és a szövegét ("Our God is an awesome God / He reigns from heaven above /with wisdom, power and love / Our God is an awesome God" - saját szabadfordításomban: A mi Istenünk félelmetes Isten / a mennyből kormányoz / bölcsességgel, hatalommal és szeretettel / A mi Istenünk félelmetes Isten.).
Nemsokára ez lett a csengőhangom (barátnőm készítette el maga számára, és ezen is osztoztunk). Majd a amikor az már kissé sok volt, a reggeli ébresztőm, hogy emlékeztessen minden reggel a csodákra, amiket Isten tett az életemben, hogy felszítsa minden nap kezdetén a hálás lelkületet bennem.

Most megosztom én is veletek, hátha még nem ismertétek:
Aztán elkezdtem utána nézni ennek a bizonyos Michael W. Smithnek, aki amellett, hogy rendkívül jó zenész, keresztény zenész, és dicsőítő számai (is) listavezetőek voltak az Egyesült Államokban. Az egyik leghíresebb a keresztény könnyűzenében...
Majd, hogy szemtől szembe nézhessek vele, kerestem róla egy képet. És amikor ránéztem, rögtön tudtam, ismerem valahonnan a palit. Beugrott, hogy láttam vele egy filmet, ahol protestáns lelkészt alakított. (Olyan meggyőző volt, hogy el is hittem akkor neki, hogy valóban lelkész... Nagyon illett hozzá az elkényeztetett ficsúr lelkészke szerep, és a megtérés belőle!)

A filmet pedig, amiben játszott, ugyanolyan jó szívvel ajánlom, mint a dalait! Nagyon felemelő, és egyszersmind a figyelmet a lényeges dolgokra irányító alkotás. Humorban is, megható jelenetekben is bővelkedik.

A Második esély (ami egyben a film címe is) egy gettóvidéki testvérgyülekezete a Sziklának, ami a tehetősek környékén van. A Sziklában évente gyűjtést rendeznek számukra, de hathatós segítséget - kérése ellenére - nem kap vezető lelkésze. Ezen feldühödve szét is tépi az adománycsekket. A bűnbakot, aki engedte őt megszólalni és blamálni vele a Szikla gyülekezetet, Ethan Jenkinst, a fiatal, népszerű, és nagyszerű zenei és dicsőítésvezetői tehetséggel, - sőt, színészi allűrökkel - megáldott lelkészt a Második esélybe "száműzik". Apja úgy mondja neki, azért, hogy figyeljen, tanuljon, lásson.
A Szikla a hazai terep volt, ahol kényelmesen elevickélhetett a langyos vízben, hiszen édesapja vezeti a gyülekezetet, ő pedig gazdag esküvőre készül gyönyörű menyasszonyával és vezetheti szép luxusautóját és kirakatba illő hitéletét. 
A Második esély azonban nem várt meglepetéseket tartogat számára. Például egy igazi esélyt a megtérésre. Nem csak külső, hanem igazi belső megújulásra.
Jake, az ottani lelkész szenvedélyesen szereti hivatását, és komolyan veszi, hogy mindenkinek adjon második lehetőséget, de úgy látszik, előítéletei nem engedik, hogy Ethan-nek is... Azt hiszi, Ethan az apja fia, aki nem marad a gyülekezetben, pedig annak szüksége lenne arra, hogy alapítója jelen legyen. 
Ethan látva a sok nyomorúságot, amiből egyedül a hit képes kiemelni az embereket, átértékeli saját életét, céljait, helyét. Jake pedig nehezen, de belátja, hogy hathatós segítségre talál benne saját küldetéséhez. 


A Második Esély from eva777 on Vimeo.
A film egy feketék által lakott gettóban játszódik.
Egy sápadtarcút (whitie), vagy jobb fordítás lenne itt a hófehérke, kiküldenek egy számára szokatlan környezetbe, ahol persze már alapból mindent elbalfácánkodik. A whitie-t Michael W. Smith játsza, hihetően alakítva a gazdag, elkényeztetett, semmire sem jó churchboy-t (templom egeret). Ami viszont sokunkat szimbolizál, mert a mai gyülekezetek főleg vallásoskodó keresztényeket termel ki magából. Csak a magunk jólétével foglalkozunk. Ha problémával találkozunk, általában elintézzük valami olcsó dologgal, mint a filmbeli amerikaiak is teszik.
Letekerik az autó ablakát, és kidobnak valamit, ami nekik fölösleg. És tovább hajtanak.
Nem állnak meg, hogy a problémát megértsék, esetleg kétkezi munkájukkal besegítsenek.
Persze az Úr a szíveket nézi (kérdés, hogy hol itt a szív?), nem a cselekedeteket, sok keresztény szolgálat balszerencséjére.



Részlet a filmből (egy fekete pásztor szónoklata romba dönti az év fénypontját):
Ma reggel épp a pirosnál álltam, a mi környékünkön, ami talán az Önök szomszédságában van, uraim.
Egy nő jött oda, kezében egy takaróba csavart, kisbabának látszó tárggyal.
Kopogtatott az ablakomon, pénzt kérve.
Tudtam, hogy az csak egy műanyag baba a kezében. De ő csak folytatta a kopogást.
Szóval végül adtam neki 1 dollárt, csak hogy megszabaduljak tőle.
A Biblia Jakab 1. részében arra tanít minket, hogy az igének cselekvői legyünk, ne csak hallgatói.
Minden évben úgy érzem, hogy idejövünk, kopogtatunk az önök ablakain, csakhogy a mi babánk valóságos. Nem a pénzükért jöttünk.
Vannak tehetséges gyerekek a közösségünkben, akiknek szükségük van tanításra, vezetésre.
A feleségemnek szüksége van társakra, akik segítenek a prostitúciótól szabadulni akaró nőknek.
Szükségünk van iskola utáni felügyelőkre, bibliaiskolai tanítókra.
(itt bemutattak a rendezők, hogy lejárt az ideje)
Emeljék fel ezeket, hadd lássam! (felemeli a mindenki számára kiosztott adakozási űrlapot)
Így oldjuk meg mi, amerikaiak, a problémáinkat.
Letekerjük az ablakot, kidobunk valami pénzt, aztán továbbhajtunk.
Szóval az én üzenetem ezen a vasárnapon: ha nem jöttök le, és nem vállaljátok, hogy bepiszkítjátok a cipőtöket, tartsátok meg magatoknak az átkozott pénzeteket!



Christian T-shirts and Christian fashion items
http://eva777.com
Christian T-shirt and fashion database
http://christian-tshirts.info
A film jó minőségű, de angolul van, magyar felirattal.

Megjegyzések

  1. Csak érdekességként jegyzem meg: bár M. W. Smith és más előadók is szívesen éneklik, az Awesome God igazából Rich Mullins szerzeménye, és az ismert refrén mellett versszakai is vannak. Ezen a 90-es évekbeli felvételen ő énekli (maga a dal valahol 1 perc körül kezdődik):

    http://www.youtube.com/watch?v=MJL_bChiTI0

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fantasztikus, mennyire otthon vagy a témában! Nagyon szeretem, amikor így jobban meg lehet tudni, honnan származik egy-egy dal.
      Köszönöm!
      Esetleg ajánlanál más dicsöítő énekeket külföldi előadótól? Ezen a téren szívesen bővíteném ismereteimet.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 1. - Keresztény lányok, nők és a világi divat

Egy guru vagy Jézus? - Tanúságtétel a jóga és a kereszténység összeférhetetlenségéről

Önbizalom, helyes önszeretet, önnevelés 1. - Keresztény önismeret, önmegvalósítás