Pizza Oláh

Oláhéknál klassz pizzázó nyílt szombaton este. :D
A kisebbik lányom keresztszülei jártak nálunk vendégségben, és a családi összejövetelre dukált némi meleg vacsora.
Nagyon szeretek pizzát készíteni. De nem veszem meg azokat a rémes készen kapható pizzalapokat, hiszen otthon is pik-pak elkészül a finom, ropogós szélű, vékony tésztás pizza. Én szeretem a tésztáját is magam készíteni. Ez az első receptem ugyanis, amit megtanultam, a rántottát és a kiflismannt leszámítva.
Így készül a pizzatészta:

Hozzávalók 4 kerek, vékony tésztájú pizzához, sütő méretű tepsiben sütve:
60 dkg liszt
3-5 teáskanál só
2-4 teáskanál cukor
1,5 tasak szárított élesztő
6 evőkanál (olíva) olaj
3 dl langymeleg (nem forró!!!) víz

A lisztet tálba teszem, a közepére mélyedést alakítok ki a kezemmel. A sót és az olajat a szélére szórom, öntöm, messze a lyuktól. A cukrot, az élesztőt a kráterbe szórom, és meglocsolom a langymeleg vízzel. Azért fontos, hogy a víz ne legyen nagyon meleg, vagy forró, különben megöli az élesztőt, és az így nem tudja kifejteni a hatását. Az egészet szépen kézzel összegyúrom. Szépen össze kell állnia, és nem túl kemény, nem ragadós kenyértészta lesz belőle. Ezután kivesszük a tálból, és lisztezett munkafelületen gyúrjuk, a tenyerünk alsó részét használva. Ez lágyítja, hólyagosítja a tésztát. Ha kész, visszatesszük a tálba és befedjük tiszta konyharuhával. Elméletileg ennek a tésztának a recept szerint nincs szüksége arra, hogy megkelesszük, én azért szeretem keleszteni egy kicsit. Addig elkészülnek a feltéthez valók.

Én most kétféle pizzát készítettem. Két olaszos sonkásat és két franciásat.

Az olaszos sonkáshoz a következőkre van szükség:
olasz paradicsomszósz (elkészítését lásd itt)
sonka
bacon
hagyma, laskákra vágva
oregano
reszelt sajt.

A pizzát kinyújtjuk jó vékonyan (kb. 4-5 mm), kör alakúra, és a kiolajozott tepsibe helyezzük, eligazítjuk. A tetejét, körben kb. 1,5-2 cm részt kihagyva, megkenjük a paradicsomszósszal. Megszórjuk a sajttal. Igen, most, és nem később, különben a feltétek nem pirulnak meg. Bacon és sonka darabokkal borítjuk, megszórjuk oreganoval, és mehet a közepesen forró előmelegített sütőbe. Ha a széle megpirult, és a sajt megolvadt és színt kapott, kész is.

A franciát anyámtól vettem át, ő is valamelyik újságból vette.
Hozzávalók a franciás feltéthez:
125 g juhtúró (Bryndza)
ugyanennyi tejföl
bacon
hegyes-erős paprika karikák vagy pepperoni, esetleg pepperoncino (ha nem bírjuk a nagyon csípőset)
hagyma, karikára vagy laskára vágva
reszelt sajt

A pizzát az olaszoshoz hasonlóan olajozott tepsibe terítjük, eligazítjuk. Megkenjük a juhtúró és tejföl keverékével, vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Bacon darabokat helyezünk rá, utána hagymát, majd az erős paprikát. Nem kell túlpakolni egyik pizzát sem. Az eredeti olasz pizzán sincs sok feltét. Így mehet a sütőbe.

Figyelem! Az első pizza után a többi már gyorsabban pirul!

Remélem, kedvet kaptál kedves Olvasóm, hogy te is elkészítsd otthon! Jobb, mint bármelyik rendelt pizza! :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elöljáróban - Párkapcsolat, szerelem, társkeresés - keresztényként

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 1. - Keresztény lányok, nők és a világi divat

Intimitás a keresztény kapcsolatban 6. - Eszközök a tisztaság megőrzéséhez